Лечение на белези след естетична операция

Независимо дали искате да коригирате белег от преди години или предприемате превантивни мерки за предстояща операция, има лечения, които могат да помогнат за предотвратяване и заличаване на хирургичните белези.

Попитахме пластичните хирурзи и дерматолози за техните доказани препоръки за отстраняване на белези, от профилактика до корекция.

Какво е белег?

Първо и най-важно, какво е белег? Когато кожата е наранена, или по контролиран начин, например по време на операция, тялото произвежда колагенови влакна, за да възстанови нараняването от средния слой на кожата (дермата) до външния слой (епидермиса). Докато се извършва този процес на заздравяване, над зоната ще се образува кожа, която ще покрие раната и ще я предпази от инфекция и по-нататъшно нараняване.

Видове белези

Пластичните хирурзи са експерти в извършването на процедури, при които има разрез, като правят всичко възможно, за да създадат най-чистите разрези на места, които могат да скрият белег, ако такъв се получи. Например при лифтинг на лицето се правят разрези по линията на косата или пред ушната мида. По време на уголемяване на гърдите имплантите могат да бъдат вкарани през малък разрез, направен под гърдата, в подмишницата или под зърното. В тези области всички белези, които могат да се образуват, могат лесно да бъдат скрити в естествените линии на кожата. Въпреки това, колкото и прецизен да е опитен хирург, ако сте генетично предразположени към образуване на белези и на прекомерни такива, може да се окажете с по-лош белег. Знаейки какъв тип белег имате, това може да ви помогне да намерите правилното лечение.

Предотвратяване на белези: Какво да правите у дома

Лошата новина е, че не може да се направи много преди операцията, за да се предотврати образуването на белези, освен да стоите далеч от слънцето, тъй като тенът е по-податлив на обезцветяване поради увреждане от слънцето. Добрата новина е, че има множество изпитани методи за лечение на белези след естетична операция след естетична операция за предотвратяване на белези от хирургическа намеса. Правилната грижа за раната е важна и трябва да се прилага преди лечението на получения белег. Можете да започнете грижата за белега, след като раната бъде затворена, а коричките са паднали.

БЕЗ НАПРЕЖЕНИЕ В ОБЛАСТТА

Трябва да се сведе до минимум всяка активност в областта, за да се предотврати дърпане на кожата след операцията. Придърпването или напрежението може да доведе до разширяване на областта на разреза и колкото по-широка е раната, която трябва да заздравее, толкова по-голям е рискът от образуване на белег.

ЗАЩИТЕТЕ СЕ С SPF фактор

Защитата от слънце винаги трябва да бъде приоритет, но след операцията ограничаването на излагането на слънце е от първостепенно значение. Грегъри Бюфорд, доктор по медицина, базиран в Колорадо пластичен хирург и автор на Eat, Drink, Heal, обяснява, че „белезите могат да имат тенденция да потъмняват, когато са изложени на слънчева светлина като пряк резултат от активирането на меланоцитите. Като такива, ние препоръчваме на всички наши хирургични пациенти да покриват белезите си поне една година след тяхната процедура, за да избегнат този проблем.”

ОВЛАЖНЯВАЙТЕ

Поддържането на средата около белега влажна може да помогне да се предотврати образуването на по-неприятен белег. Хидратираната тъкан помага да се регулира производството на фибробласти, което води до по-мек и по-равномерен белег. Витамин Е овлажнява много добре, въпреки че изследванията не са показали връзка между прилагането на масло от витамин Е и предотвратяването на белези, но то блокира увреждането на свободните радикали и има противовъзпалителни свойства, в допълнение към хидратирането и успокояването на кожата. Не всеки реагира добре на масло от витамин Е, така че първо опитайте върху участък от кожата, преди да го приложите върху чиста рана.

ПРИЛОЖЕТЕ СИЛИКОНОВ ГЕЛ – гел за лечение на хирургични белези

„д-р Николай Георгиев от “Пластична хирургия – д-р Николай Георгиев”, препоръчва  след незабавна травма на кожата като естетична операция да се използва гел против белези Кело-Кот за намаляване белега и предовратяване на образуване на келодни или хипертофични белези.

СИЛИКОНОВ ЛИСТ

Силиконовите листове често се използват при белези от изгаряне, тъй като засегнатата област обикновено е широка и дори може да се използва на мястото на биопсия или отстраняване на рак на кожата. За съжаление са по-неудобни, заради честата им смяна и са неподходящи за белези при сгъвки.

Белези при деца

Информация за родители, как белезите се отразяват на психиката на децата.

Научи повече

В зависимост от вида, позицията и размера на вашия белег, ние имаме разнообразни продукти от KELO-COTE®, които да съвпадат с вашето търсене.
Всички те са клинично тествани и доказали, че помагат за омекотяване и изравняване на белези, за предотвратяване на хипертрофични и келоидни белези.
Разберете кой е най-подходящият продукт за вас – и откъде можете да закупите KELO-COTE® тук. 

KELO-COTE<sup>®</sup> гел за белези product Image

KELO-COTE® гел за белези

Лесен за използване, бързосъхнещ, омекотява, изравнява повдигнати белези и намалява на зачервяването.

Прочетете повече
KELO-COTE<sup>®</sup> гел против белези с UV product Image

KELO-COTE® гел против белези с UV

Всички предимства на нашия стандартен гел, но с добавена UV защита, за да се защити белезите от утежняващите ефекти на слънцето.

Прочетете повече
KELO-COTE<sup>®</sup> спрей за белези product Image

KELO-COTE® спрей за белези

Удобен за употреба при големи белези и труднодостъпни места. Подходящ при белези причинени от изгаряне.

Прочетете повече

ОТ КЪДЕ ДА СЕ ЗАКУПИ?

KELO-COTE® можете да закупите директно от аптечната мрежа. Предлага се в Ремедиум, Нове, Медея, Sopharmacy, Санита, Сейба, Framar,  Адонис и др. При желание можете да го закупите онлайн от сайтовете на конкретните аптеки.

AL/3800w/05.19/0.001. Date of preparation: May 2019