КАКЪВ Е ЕФЕКТЪТ НА БЕЛЕЗИТЕ ПРИ ДЕЦА

Всеки родител  би искал детето му да расте щастливо и без притеснения от белези. Белезите при деца в много отношения са подобни на белезите при възрастните, но някой видове белези като тези, причинени от изгаряния, могат да бъдат много неприятни за децата1.  Според множество научни изследвания се предполага, че това може да се дължи на различията в имунната им система2.

В голяма част от случаите, белезите при децата постепенно избледняват, но в зависимост от местоположението на белега, те могат да се свият или да се увеличат с растежа на детето. За да сведете до минимум появата на белези е важно да се уверите, че следвате няколко стъпки, за да осигурите на раната на детето си най-добрия шанс да заздравее2.

 

КАК МОЖЕМ ДА БЪДЕМ СИГУРНИ, ЧЕ РАНИТЕ ПРИ ДЕЦАТА ЩЕ ЗАЗДРАВЕЯТ ПРАВИЛНО?

Хигиена

В зависимост от това къде се намира раната по тялото на вашето дете, можете да оставите оригиналната превръзка на място за около пет до седем дни. Потърсете съвет от медицински специалист за това кога да я премахнете.

Преди да свалите превръзката, измийте ръцете си със сапун и вода и след това внимателно свалете превръзката. Опитайте се да не докосвате раната с пръсти. Може да ви се даде нова превръзка, която да използвате у дома. Нанесете внимателно превръзката и не докосвайте вътрешността й3.

 

1 https://baaps.org.uk/patients/procedures/16/scars_and_keloids (Accessed January 2018)
2 https://www.magonlinelibrary.com/doi/abs/10.12968/jowc.2017.26.5.256 (Accessed January 2018)
3 https://www.bupa.co.uk/health-information/directory/s/surgical-wounds (Accessed January 2018)

Видове белези

ОТ КЪДЕ ДА СЕ ЗАКУПИ?

KELO-COTE® можете да закупите директно от аптечната мрежа. Предлага се в Ремедиум, Нове, Медея, Sopharmacy, Санита, Сейба, Framar,  Адонис и др. При желание можете да го закупите онлайн от сайтовете на конкретните аптеки.