ТИПЪТ КОЖА, ИЗДАВА И БЕЛЕГА

Всички знаем, че трябва да избираме козметични продукти, които отиват на тена на кожата ни, но малко от нас са наясно, че нашият тип кожа може да повлияе на това колко сме предразположени към бръчки и видими признаци на стареене, вероятността от поява на акне и дори до колко добре белезите ни се лекуват. Всъщност, скорошно проучване, поръчано от KELO-COTE®, установи, че 59% от хората не са наясно, че различните типове кожа (напр. пигментация) и определени цветове на кожата са по-склонни да белези, отколкото други. Разговаряхме с д-р Конал Перет, медицински директор и водещ консултант дерматолог в клиниката в Девъншир, за да разберем как вашият пигментационен тип на кожата влияе на риска от образуване на белези и как можете най-добре да се погрижите за кожата си:

Какво представлява скалата на Фицпатрик?

Д-р Perrett обяснява; „Типовете кожа на Fitzpatrick са групирани според вашето генетично предразположение към меланин (пигмент), намиращ се в кожните ви клетки. Скалата се използва широко от дерматолози и естетици за определяне на етнически рискови фактори за лечение, потенциални опасности от слънчево изгаряне, рак на кожата, хиперпигментация и белези. Когато идентифицирате вашия тип кожа, бих ви предложил
да разгледате кожата, която не е редовно изложена на слънце, като стомаха, за да определите истинската си тоналност“.

6-те основни типа кожа

Според скалата на Фицпатрик има шест различни фототипа, вариращи от тип 1 фототип, който е изключително блед, до тип кожа 6, който е много тъмен.

Тип първи: много светла кожа, луничка, обикновено руса или червена коса, склонна към изгаряне, може да получи белег, ако бавно се лекува

Тип втори: светла / светла кожа, светла коса и очи, по-вероятно да изгорят, отколкото тен, може да получи белег, ако бавно се лекува

Тип три: светла кожа, лесно почернява, рядко изгаря, висок потенциал за получаване на белези

Тип четвърти: маслинена кожа, тъмна коса и очи, тен, рядко изгаря, получава белези лесно

Тип пет: маслинена или тъмна кожа, тен, много рядко изгаря, висок риск от белези

Тип шест: тъмна кожа, тен, много висок риск от анормални белези

Какво означава това за мен?

Д-р Perrett казва, „Ако сте Fitzpatrick Type 1 или 2, уверете се, че сте защитени от слънцето, тъй като е много по-вероятно да изгорите, което потенциално може да доведе до допълнителни проблеми. Ако сте тип 3 до 6, все още имате риск от изгаряне поради излагане наслънце, особено ако използвате шезлонги,  така че не забравяйте да вземете адекватни мерки за защита от слънце, като например използването на минимален SPF 30.” Д-р Perrett добавя: „Въпреки че всеки може да развие необичаен белег, рисковите фактори са известни като по-големи за тези от двата края на скалата на Fitzpatrick. Така че тези със светла, луничаста кожа и червена коса (тип 1 и 2), както и тези с по-тъмен тип кожа (типове 5 и 6), като хора от африканско и африканско-карибско наследство, са по-изложени на риск от анормални белези, особено келоидни белези. Изследванията също показват, че азиатската кожа има трикратен шанс за хипертрофични белези в сравнение с кавказка кожа след операция, поради по-голямото ниво на колаген, присъстващ в кожата.

Какво мога да направя?

Д-р Perrett добавя; „Въпреки че пълното отстраняване на белези не е възможно, през първите 12-18 месеца белегът е все още във фаза на узряване и има стъпки, които всеки може да предприемете, за да помогнете за избледняване и подобряване на външния вид на белега. Ако имате по-висок риск от белези по скалата на Fitzpatrick, трябва да сте още по-предпазливи и да сте наясно с превантивните стъпки за защита и лечение на белега си. Това включва намаляване на риска от възпаление или инфектиране на раната, поддържане на влажност и ежедневен масаж в областта за намаляване на болката, сърбежа, дебелината, обезцветяването и зачервяването. Специфични лечения като силиконови гелове също са подходящи и лесни за използване, за да помогнат за подобряване на външния вид на белега след затваряне на раната и могат да се прилагат до две години след нараняването. ” KELO-COTE® е усъвършенствана формула, клинично доказано лечение със силикон за подобряване на появата на белези, получени в резултат на операция,
цезарово сечение, козметични процедури, изгаряния, както и обща травма. Не забравяйте да добавите слънцезащитния крем на всеки 2-3 часа върху белега си.

За повече информация посетете www.kelo-cote.bg

Белези при деца

Информация за родители, как белезите се отразяват на психиката на децата.

Научи повече

В зависимост от вида, позицията и размера на вашия белег, ние имаме разнообразни продукти от KELO-COTE®, които да съвпадат с вашето търсене.
Всички те са клинично тествани и доказали, че помагат за омекотяване и изравняване на белези, за предотвратяване на хипертрофични и келоидни белези.
Разберете кой е най-подходящият продукт за вас – и откъде можете да закупите KELO-COTE® тук. 

KELO-COTE<sup>®</sup> гел за белези product Image

KELO-COTE® гел за белези

Лесен за използване, бързосъхнещ, омекотява, изравнява повдигнати белези и намалява на зачервяването.

Прочетете повече
KELO-COTE<sup>®</sup> гел против белези с UV product Image

KELO-COTE® гел против белези с UV

Всички предимства на нашия стандартен гел, но с добавена UV защита, за да се защити белезите от утежняващите ефекти на слънцето.

Прочетете повече
KELO-COTE<sup>®</sup> спрей за белези product Image

KELO-COTE® спрей за белези

Удобен за употреба при големи белези и труднодостъпни места. Подходящ при белези причинени от изгаряне.

Прочетете повече

ОТ КЪДЕ ДА СЕ ЗАКУПИ?

KELO-COTE® можете да закупите директно от аптечната мрежа. Предлага се в Ремедиум, Нове, Медея, Sopharmacy, Санита, Сейба, Framar,  Адонис и др. При желание можете да го закупите онлайн от сайтовете на конкретните аптеки.

AL/3800w/05.19/0.001. Date of preparation: May 2019